Rethink – Gentænkt videnskabsformidling

Foto: Ousa Chea
Foto: Ousa Chea

Hvilken information kan man stole på? Med digitaliseringen er adgangen til information eksploderet. Dette skaber et behov for at gentænke videnskabsformidlingen for derigennem at sikre demokratiets kvalitet og sundhed.

Hvilken information kan man stole på?
Med digitaliseringen er adgangen til information eksploderet. Det er derfor blevet vanskeligere at forholde sig kildekritisk, hvorfor videnskabelige udsagn oftere og oftere bliver opfattet som blot og bart ”holdninger” blandt flere. Dette skaber et behov for at gentænke videnskabsformidlingen for derigennem at sikre demokratiets kvalitet og sundhed.

Hvordan formidles viden i praksis – de to faser
Projektet er opbygget omkring to faser. I første fase kortlægges videnskabskommunikationens økosystem via observationer og analyser af videnskabsformidlingspraksisser i syv lande. Dernæst søges videnskabskommunikationen styrket i teori og praksis via produktionen af uddannelse til videnskabsformidlere, nye kriterier og indikatorer til vurdering af videnskabskommunikation samt guidelines og strategier for åbenhed, refleksivitet og tillid rettet mod formidlere.

Formidling med kvalitet
Formålet er med andre ord at hjælpe videnskabsformidlere (journalister, forskere, politikere etc.) med at højne kvaliteten i formidlingen for på den måde at skabe et mere konstruktivt forhold mellem videnskab og samfund.