Bliv dialogvært! Hvad skal der til, for at du stoler på en robot?

Der er brug for dialogværter i hele Danmark, som vil være med til at huse et møde med vennerne til en diskussion om robotter. Meld dig og få forplejning på 300 kr. – samt en spændende samtale om det højaktuelle emne robotteknologi.

 

Store dele af vores privat- og arbejdsliv vil blive påvirket af robotteknologi i fremtiden. Allerede i dag spiller robotterne en stor rolle i produktionen, og de finder større og større indpas i alle dele af vores liv. Mens den teknologiske udvikling tager fart, mangler der en demokratisk debat om, hvilken rolle, robotteknologien skal have. Derfor giver vi nu ordet til dig.

Gennem dialogmøder rundt omkring i hjemmene vil borgerne fra 12 lande skabe en debat om robotter, fremtidsscenarier, ansvarlighed og etiske dilemmaer. Borgernes input fra debatten vil blive brugt i EU-projektet Robotics4EU og være med til at forme den fremtidige regulering af robotteknologi i EU. Ved at deltage i denne debat, får du derved en ret stor mulighed for indflydelse på fremtidens teknologi.

 

Metoden er ny

Med hjælp fra nysgerrige borgere gennemfører Teknologirådet i de kommende måneder en undersøgelse om robotteknologi. Metoden er ny og går ud på, at frivillige dialogværter melder sig til at samle en lille gruppe venner eller naboer. Gruppen gennemfører så en elektronisk workshop hjemme i dagligstuen, som Teknologirådet leder gruppen igennem.

 

Vi søger dialogværter

Teknologirådet søger derfor dialogværter, som kan samle en gruppe ved at invitere 4-8 personer i sit netværk til et møde, hvor undersøgelsen om robotteknologi kan blive gennemført. De 4-8 personer kan være venner, bekendte, kollegaer, badmintonmakkeren, studiekammerater, madklubben, naboer, familie eller en herlig blanding. I holder mødet et selvvalgt sted, det kan være i klubben, hjemme i køkkenet, eller på en arbejdsplads. Der kræves ingen særlige forudsætninger for at være dialogvært.

Måske har du, som læser dette, lyst til at være dialogvært? Det foregår ved at man 5-8 personer bruger 1,5 timer på i fællesskab at besvare en elektronisk undersøgelse, hvor man drøfter nogle små videoer og derefter individuelt svarer på en række spørgsmål. Man bliver guidet igennem det hele på skærmen, så det er let at gå til.

 

Hvorfor skal du melde dig som dialogvært?

  • Du får mulighed for at diskutere et højaktuelt emne og lære noget om ny teknologi.
  • Du giver dine venner en sjov og unik oplevelse, de vil huske.
  • Du får lov at afprøve og udbrede en ny inddragelsesmetode, EngageSuite, som kan indsamle svar og synspunkter fra venne-, familie-, nabo- eller interessegrupper.
  • Du bliver en del af en borgergruppe på 700 mennesker fra hele verden, hvis synspunkter vil påvirke udviklingen af robotter i fremtiden.
  • Vi dækker forplejning for 300 kr. som du kan vælge at bruge til at forkæle dine venner med lidt lækkert til dit dialogmøde.

 

Sådan gør du

Hvis du gerne vil være dialogvært for et møde, så tilmeld dig ved at skrive til Projektleder Mette Vinggaard Hellerung på mvh@tekno.dk. I tilmeldingen bedes du oplyse: navn, alder, køn, uddannelsesbaggrund, beskæftigelse samt postnummer. Vi stiler nemlig efter en vis spredning af værter på disse faktorer. Ved spørgsmål er du velkommen til at ringe på 31 75 96 02.

Dit møde skal finde sted indenfor perioden 1. oktober – 31. oktober 2021. For at være dialogvært skal du beslutte dig for et lokale I kan holde mødet i; du skal sikre at der er en rimelig stærk internetforbindelse til at de 5-8 personer alle være på samtidig; og du skal sørge for at der er en computer med højtalere, så I kan se og høre små filmklip sammen.

Fortæl meget gerne om denne mulighed til andre, du mener kunne være interesseret i at være vært for et møde. Hvis du ikke har mulighed for at være med i denne omgang men gerne vil kontaktes igen en anden gang om andre lignende undersøgelser, så tilmeld dig også hos Teknologirådet på tekno@tekno.dk. Hvis du har spørgsmål til projektet eller dialogmøderne, så kontakt endelig projektleder Mette Vinggaard Hellerung på mvh@tekno.dk.

 

 

Vi glæder os til at høre fra dig!