Bliv dialogvært! Hvordan skal din data bruges i hjerneforskning?
Bliv dialogvært! Hvordan skal din data bruges i hjerneforskning?
Vi søger dialogværter i hele Danmark! Vi giver 200 kr. som tak til de første 20 afholdte møder i Danmark.
Bliv en del af de 700 europæiske borgere som giver deres mening til kende når GlobalSay afholdes fra 1. oktober 2021 og løber ind til 19. april 2022. Inviter dine venner, bekendte eller familie med til en snak om hjerneforskning, datadeling og fremtidens behandling af psykiske og neurologiske sygdomme.
Foto: Unsplash
Hvad kræver det af dig at være dialogvært?
Du skal invitere 3-7 personer, og du bestemmer selv hvem. Arranger et møde med veninderne fra studiet, med kollegaerne, med naboerne eller med familien. Det er helt op til dig. Der er intet krav om, at du eller dine gæster på forhånd ved noget om hjerneforskning eller data. Du og dine inviterede skal blot have lyst til at debattere med hinanden og dele jeres tanker med os.
Udover at du selv bestemmer hvem du vil invitere med, så bestemmer du også helt selv, hvornår mødet skal afholdes. Formatet fungerer både ved fysisk samvær og online. Møderne har en estimeret varighed på 2 timer, men I kan selv justere op eller ned i tid, alt efter hvad der passer jeres temperament og diskussionslyst. Under mødet guides I af vores online platform, EngageSuite, som vil lede jer igennem forskellige emner relateret til hjerneforskning via videoer, oplæg til diskussioner og spørgsmål. Hvis I afholder mødet fysisk, er det nødvendigt at I sammen kan se videoerne på en computer, og at I hver især har adgang til en enhed med internetadgang. Afholder I derimod mødet online, kan I hver især se videoerne på jeres egne enheder eller via skærmdeling, det er helt op til jer.
Som dialogvært indgår du i mødet på lige fod med de øvrige deltagere, og din rolle som dialogvært vil ikke fremgå af den data som Teknologirådet indsamler gennem EngageSuite.
Tilmeld dig som dialogvært her!
Hvorfor skal vi diskutere hjerneforskning?
Udviklingen indenfor hjerneforskning går i disse år hurtigere end hidtil, og forskere kommer hver dag tættere på at forstå et af menneskehedens største mysterier: Den menneskelige hjerne. Et af de felter, som er i rivende udvikling, er forskningen i hjernerelaterede sygdomme, hvor forskere forsøger at finde nye og bedre måder at diagnosticere og behandle patienter. Denne udvikling vil påvirke mange borgere, og det er også borgernes egen sundhedsdata, som er fundamentet for denne forskning.
Indtil nu er borgerne kun blevet inddraget minimalt i samtalen om, hvordan deres sundhedsdata skal anvendes i internationale forskningssamarbejder fx inden for hjerneforskning. Derfor ved vi meget lidt om hvad almindelige borgere synes om udviklingen inden for hjerneforskningen og om forskningssamarbejde og deling af borgeres sundhedsdata mellem forskellige lande. Mens denne udvikling tager fat, er der behov for en demokratisk dialog om, hvordan fremtidens hjerneforskning skal se ud, så den kan være i overensstemmelse med samfundets værdier, og tage højde for dine og andre borgeres interesser og bekymringer.
Derfor giver vi nu dig og din omgangskreds ordet, så I kan være med til at forme Europas fremtidige hjerneforskning. I behøver ikke at vide noget om hjerneforskning på forhånd, blot at I har et ønske om at give jeres mening til kende.
Gennem dialogmøder vil mere end 700 borgere fra europæiske lande deltage i GlobalSay om hjerneforskning. Dialogmøderne er en del af EU’s store hjerneforskningsprojekt The Human Brain Project (HBP) og dets ønske om at tage de etiske og sociale problematikker og dilemmaer som hjerneforskningen medfører alvorligt. Du kan læse mere om hjerneforskningsprojektet her.
Tilmelding – sådan gør du:
Hvis du gerne vil være dialogvært for et møde, så tilmeld dig på denne side.
I tilmeldingen vil vi bede dig oplyse: alder, køn, uddannelsesbaggrund, samt hvilken type område du bor i. Vi stiler nemlig efter en vis diversitet af værter på disse faktorer, så vi får hørt så mange forskellige borgere som muligt, men vi deler ikke denne data med andre.
Når vi har modtaget din tilmelding, sender vi dig et link, som I skal bruge ved afholdelsen af jeres møde.
Herfra er det op til dig at invitere dine venner og fastsætte en dato. Jo hurtigere I afholder mødet, desto større chance for at være blandt de 20 første, som dermed får 200 kr. som tak.
Spørgsmål?
Fortæl meget gerne om denne mulighed til andre, du mener kunne være interesseret i at være vært for et dialogmøde. Hvis du ikke har mulighed for at være med i denne omgang, men gerne vil kontaktes igen en anden gang om lignende begivenheder, så tilmeld dig borgerlisten hos Teknologirådet på tekno@tekno.dk.
Hvis du har spørgsmål til projektet eller dialogmøderne, så kontakt endelig projektleder Mia Lunding Christensen på mlc@tekno.dk eller på telefon 61707741