360 graders evaluering af kunstig intelligens

januar 23, 2019

Drømmen om en kunstig intelligens der kan efterligne, eller ligefrem erstatte, den menneskelige intelligens er blusset op igen over de sidste år. Det er især fremskridt i nye ’computing’ metoder og design, der har drevet visionerne om en fremtid hvor mange samfundsfunktioner udføres af kunstigt intelligente systemer.

Kan maskiner designes til at lære, forudse og forstå deres omgivelser – og de komplekse implikationer af deres handlinger? Den amerikanske filosof Searle, svarede klart nej til det spørgsmål, da han undersøgte og formulerede forskellen på menneskelig og kunstig intelligens. Ifølge ham, vil en maskine ikke kunne lære at forstå og manipulere symboler på niveau med den menneskelige hjerne.

Fremskridt med at udvikle kunstig intelligens: som netværk af beregningsenheder; som selvlærende og selvstrukturende systemer; og som indbygget i fysiske systemer som robotter (embodied), har imidlertid sat nye spørgsmålstegn ved Searles konklusioner.

Europa huser det eneste store hjerneforskningsprojekt hvor forskning i hjernen, nye computing metoder og design er samlet i et projekt (The Human Brain Project). Formålet er at udvikle bedre modeller til at forså den menneskelige hjerne, og dermed hvad der sker i hjernen under mental sygdom eller traumatiske skader. I det arbejde er der mulighed for at projektet kommer med bidrag til udviklingen af en kunstig intelligens, der bringer os tættere på systemer der kan sammenlignes med, erstatte, eller overgå den menneskelige intelligens i evnen til at lære, forudse, og forstå sine omgivelser og handlinger, og manipulere med disse.

I Teknologirådet er vi en del af arbejdet med at forstå sociale og etiske implikationer af arbejdet i The Human Brain Project (HBP). Efter en tid med en debat der har handlet mest om fremtidens jobmarked, og lidt om Cambridge Analytica skandalen, Donald Trump, russerne og det amerikanske valg, er det på tide med en 360 graders evaluering af visionerne for kunstig intelligens. I foråret 2019 organiserer vi derfor den første internationale workshop, hvor fremtidsscenarier for kunstig intelligens vil blive evalueret ud fra en komplet liste at sociale og etiske kriterier: AI 360 | COPENHAGEN.

Resultaterne vil danne grundlag for en rapport til Europa Kommissionen, til Human Brain projektet, og en tværeuropæisk borgerdialog med formål at få et komplet overblik over ønsker til, og grænser for, udviklingen af kunstig intelligens.

Så, stay tuned, der kommer mange flere nyheder fra os i de næste måneder.

Læs mere om vores arbejde i HBP her og her.