SUBSOL – beskyttelse mod saltvands-indtrængen
EU-projektet SUBSOL beskæftiger sig med tre forskellige innovative løsninger, der kan beskytte grundvandet mod saltvands-indtrængen og dermed sikre fortsat indvinding af ferskvand – fx til vanding i landbruget. Teknologirådet vil, gennem inddragende metoder, undersøge potentialet for udbredelse af disse løsninger. Dette vil ske i 4 vidt forskellige lokaliteter: Falster i Danmark, Schinias i Grækenland, Dinteloord i Holland og Venice, Florida i USA.
De tre vandindvindingsløsninger (SWS field pilots) er illustreret i figuren nedenfor og muliggør regulering af balancen mellem ferskvand, brakvand og saltvand gennem op- og nedpumpning af vand.
På figuren er saltvandsforurening vist ved, at brakvandet (orange) trænger ind i ferskvandsressourcen (blå) ved op-pumpning af vand i kystzonen. Figuren viser, at forurening kan se forskellig ud afhængig af de underjordiske forhold og hvordan vand-magasinerne ligger, derfor er de tre løsninger også tilpasset til tre forskellige zoner på kysten, med hver deres forhold.
D. 8.-9. Oktober 2015 var Fonden Teknologirådet til opstartsmøde hos det hollandske firma KWR med de 14 andre partnerne på projektet, hvoraf 4 andre er danske (GEUS, Alphafilm, Orbicon og Robotek). Partnerne besøgte et hollandsk pilotprojekt, hvor teknologien ASR-coastal testes og det indvundne ferskvand bruges til vanding af drivhuse til tomat-produktion.
Besøg projektets hjemmeside. Home | SUBSOL
Kontakter
-
Innovative løsninger til vandindvinding i kystområderne
Verdens ferskvandsressourcer kommer i højere og højere grad under pres på grund af befolkningstilvækst, vanding af afgrøder og klimaforandringer. Mangel…
-
14 års erfaring: Borgerinddragelse giver holdbar klimatilpasning
Ved at inddrage de berørte så tidligt som muligt i processen opnår man de bedste løsninger på klimatilpasningens problemer. Det viser projekter gennem de sidste 14 år.