På tværs af fremskridtet

april 24, 2001

-små og store fortællinger om teknologi og værdier

Hvem har egentlig bestemt at vores samfund skulle bestå af biler, computere, fabrikker, telefoner, støvsugere, gensplejsede planter og al mulig anden teknologi? Hvordan former teknologien vores samfund og hvilke valg står vi over for, hvis vi selv ønsker at forme det?

Det er nogle af de diskussioner som undervisningsbogen På tværs af fremskridtet – små og store fortællinger om teknologi tager op. Læs om hvordan dagens journalister, filosoffer, teknologivurderingseksperter, meningsdannere forstår forholdet mellem teknologiens udvikling og vores værdier.

Bogen består af tre dele. Første del handler om nogle af de historiske valg, der har udviklet det moderne samfund frem til i dag. Anden del handler om de udfordringer samfundet og den enkelte står overfor i dag som følge af den teknologiske udvikling. Tredje del handler om hvilke fremtidige valg man vil kunne forestille sig, teknologien stiller os over for. Bogen indeholder desuden et omfattende antal kildetekster og en lærer/elev vejledning med opgaveformuleringer, scenarier og henvisninger til videre læsning.

Bogen er tænkt som undervisningsmateriale til brug for gymnasiet og HF i fagene historie og samfundsfag. Men bogen henvender sig også til alle der interesserer sig for den teknologiske udvikling: eksperten, borgeren, politikeren, den fremsynede, den kulturelt og samfundsmæssige bevidste, den nysgerrige.

 

PÅ TVÆRS AF FREMSKRIDTET – små og store fortællinger om teknologi og værdier
Redigeret af Camilla Hutters, Jan Ejlsted og Hanna Sigga Madslund
Teknologirådet, 2001
114 sider,illustreret.
Forlaget Thorup

 

Bogen kan købes med rabat i klassesæt fra Forlaget Thorup, tlf: 3312 2913, eller enkelt eksemplarer til kr. 148,- fra Teknologirådet, tlf.: 33 32 05 03, tekno@tekno.dk.