Demokratisk Laboratorium

januar 27, 2017

Kommentar til Lisbeth Knudsens klumme i Mandag Morgen 27/1-2017 “Hvilken slags politikere fortjener vi?” hvori der anbefales, at vi etablerer et ‘Demokrati Laboratorium’ af Lars Klüver, Direktør i Teknologirådet.

JA til politisk laboratorium

Ja, jeg er helt enig. Der er brug for et politisk laboratorium. Ikke så meget for at eksperimenter med borgerinddragelse – for det har vi gjort siden midt 1980’erne, og der er international enighed blandt eksperter i borgerinddragelse om, at vi stort set har redskabskassen klar. Men der er brug for at eksperimentere med at få redskaberne koblet helt ind i de politiske processer, så de støtter politikdannelsen og ikke afbryder/afsporer den. Og der er brug for, at politikere får de nye arbejdsformer ind under huden.

Fælles om samfundets udfordringer

Det kunne de få, hvis de investerede i et demokratisk laboratorium, der med udgangspunkt i samfundets udfordringer bragte borgere, interessenter, eksperter og politikere sammen i afklaringsforløb, så de alle fik lært noget, fik bidraget, fik indflydelse og fik ejerskab til resultaterne.

Teknologirådet arbejdede med den opgave – koblet til store samfundsudfordringer – og nåede faktisk meget langt. Rådets bestyrelse var endda sammensat som Lisbeth Knudsen foreslår. Nu er rådet blevet til Fonden Teknologirådet og skal 100% tjene sine penge selv. Det gør vi blandt andet ved at lave borgerinddragelse fra lokalt til globalt.

Tiden er moden til et demokratisk laboratorium

Så man er ikke på bar bund. Tiden er moden. Der er et stort behov. Det er faktisk farligt ikke at komme igang. Den gode nyhed er, at man kan bygge på den ekspertise, der faktisk eksisterer i Danmark allerede og som  – i al beskedenhed – er i verdensklasse.