Dagbog fra COP21

Teknologirådets verdensomspændende projekt World Wide Views on Climate and Energy har været til COP21 for at få sat fokus på værdien af borgerinddragelse i internationale politiske forhandlinger. Vores udsendte medarbejdere, Bjørn Bedsted og John Haukeland, rapporterede diretkte fra Paris, og du kan finde opslag på Twitter under #WWViews.

Det sidste kapitel

Tænkepause … For vore vante læsere har vi måske givet indtryk af, at tingene gik stærkt på COP’en. Derfor vil vi gerne bruge dette sidste kapitel til at tage en tænkepause. En pause til at tænke over, hvad vi opnåede.

Vi havde en klar målsætning, da vi startede projektet i januar 2015: beslutningstagerne skulle reflektere over borgernes holdninger, og vi skulle gøre dem synlige i COP21-forhandlingerne.

Vores partnere i WWViews Alliance, der organiserede borgerkonsultationerne 6. juni, har i stor grad briefet deres delegationer, noget vi mærkede first hand ved vores bod på COP’en. Og takket være vores tætte samarbejde med FN’s klimaagentur, har vi i Teknologirådet haft mulighed for at være borgernes stemme på COP’en. Derudover har vi ved hjælp fra vores franske partner Missions Publiques haft et rigtig godt og tæt forhold til de franske værter, og i særdeleshed til Ségolène Royal.

Vi er sikre på, at WWViews faktisk har haft en betydelig virkning, og vi vil derfor gerne slå fast, at vi nu arbejder på at gentage successen i fremtiden!

Den sidste COP21 info
Se billede fra World Resource Institute.

Untitled

Det skæve indslag
Den anerkendte franske kunstner Yak, som star bag ELYX by YAK tegningerne, har lavet en special edition for WWViews.

Untitled2

Det sidste link
Her er linket til Paris-aftalen.

Mandag, tirsdag, onsdag den 8.-10. december 2015

Efter en stille weekend har der igen været fart på COP’en. Bjørn fortalte tirsdag parlamentsmedlemmer fra de nordiske lande om forskellen på borgernes holdninger i u- og ilande. De er overraskende enige om mange ting, og interessant nok ønsker borgerne i ulande også, at deres regeringer skal forpligte sig til at reducere deres udledninger. Det er mange af deres regeringer bestemt ikke enige i, og det er netop et af de store uafklarede spørgsmål her i slutspurten af forhandlingerne.

Onsdag fortalte Bjørn om WWViews metoden på den franske pavillon sammen med Segolene Royal, den franske miljøminister, som er en stærk fortaler for borgerinddragelse. Her hørte vi også et Mauretansk parlamentsmedlem, der skamroste WWViews og opfordrede FN til at bruge metoden oftere. Han mente ikke at kende til nogen bedre metode til at række ud til borgerne på og inkludere dem i udviklingen af klimapolitiker.

I det hele taget har vi talt med flere i FN systemet, som godt kan se en demokratisk og uddannelsesmæssig pointe i at støtte mere borgerinddragelse på globalt plan.

Det første stykke tekst, der blev opnået enighed om på COP’en, var ”Artikel 8 bis”, som bl.a. understreger, at landene skal støtte ”public participation”. Vi har bl.a. diskuteret indholdet af ”8 bis” med EU’s forhandler på området, da ”public participation” oftest fortolkes som inddragelse af veletablerede interesseorganisationer, og sjældent af borgere. Det kan der dog rodes bod for i det kommende år, når UNFCCC går i gang med en revision af Artikel 6 i selve konventionen. Denne artikel handler også om ”public participation”.

Dagens COP21 info
Flere af de store lande har deres egen pavillon i Hall 2 på COP’en. Den franske er selvfølgelig den største, men den tyske er den mest populære, da den serverer gratis kaffe og har masser af bløde stole. Den fællesnordiske har træstubbe og -bænke og er måske derfor et mindre populært mødested.

Det skæve indslag
Da COP’en foregår i Paris, foregår meget også på fransk, men det kan være svært for oversætterne at følge med. Man har bl.a. kunnet høre, at det for nylig har været forbudt at trække vejret i Paris i 24 timer på grund af luftforureningen.

Dagens link
Det seneste aftaleudkast (med Artikel ”8 bis” på side 23): http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/da02.pdf

IMG_1048

Udsigt til en julepyntet Champs Elysées fra Danmarkshusets terrasse. Danske deltagere på COP’en var inviteret til reception tirsdag aften.

 

Torsdag og fredag den 3. & 4. december 2015

Torsdag har været vores mest stille dag hernede. Vi begyndte dagen med lidt god fransk ost og sad så derhjemme og skrev på vores præsentationer til dagen efter. Da vi tog ud på COP’en, havde vi et møde med en amerikansk forsker, der bl.a. er hernede for at følge WWViews. Hun interviewede os begge i to timer, og vi fik en god snak ud af det.

Resten af dagen stod på små møder, lidt snak omkring vores stand og så et awardshow.

Det var selvfølgelig Fossil-of-the-Day prisen, der skulle uddeles. Normalt går den til oliestater eller andre ’klimasyndere’. Men ikke i dag. Nej, den gik såmænd til Danmark. Du kan læse mere om begrundelsen og se en kort video derfra ved at trykke på dagens link nedenfor.

IMG_1026   IMG_1031

Der var straks mere fart på fredag. Sidste hånd på oplæggene i toget på vej til COP’en, og så direkte til et side-event, hvor vores Afghanske partner GERES præsenterede WWViews processen i Afghanistan. Han lagde meget vægt på, hvor befriende det havde været for borgerne at diskutere andet end krig og ødelæggelse. Se med ved at trykke på dagens andet link.

Herefter repræsenterede John Teknologirådet i WWViews andet side-event i green zone, og Bjørn fortalte i blue zone om linket mellem ”education” og ”participation” ved UNFCCC’s og UNESCO’s side event om den rolle, uddannelse spiller for håndtering af klimaforandringerne.

Begge events og taler gik, hvis vi selv skulle sige det, fremragende! Fulde huse, et engageret publikum og en god debat.

Vi har nu kun ét event, som vi selv arrangerer, tilbage: 9. december i den franske pavillon (blue zone). Ses vi?

Det skæve indslag
Fra COP’en kan man bestille en elektrisk bil til transportere en ind til Paris. Ideen virker rigtig god – indtil det går op for en, at transporttiden er mindst dobbelt så lang som med tog og metro.

Dagens link
Danmark får overrakt Fossil of the Day Award: http://www.climatenetwork.org/fossil-of-the-day

Vores Afghanske partners videodokumentar af WWViews i Afghanistan: https://www.youtube.com/watch?v=augdkF-tvIM

 

Tirsdag den 1. december 2015

Dagen begyndte i AirBnB lejligheden i Paris med croissanter og forberedelse af dagens oplæg og møder. Efter lidt (læs: lang) transport var vi fremme ved andendagen af klimatopmødet, hvor også den grønne zone åbnede.

Vi stødte ind i Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell og talte med ham om borgerinddragelse. Bagefter tog vi fluks til et side-event om ISO standarder for løsninger, der kan øge modstandskraften i udsatte områder imod klimaforandringer. Talerne var godt nok klare over, at “one-size-fits-all” ikke holder, men hele tilgangen til arbejdet med standarder virker alligevel antikveret og tung, når man tænker på, at løsninger jo altid skal tilpasses den lokale kontekst.

IMG_1110 

Sidst på eftermiddagen kom dagens højdepunkt, vores eget side-event om borgernes rolle her på COP21. Rummet var proppet, og tolkene arbejdede på højtryk for at også de franske borgere, der havde fri adgang, kunne følge med.

Dagens COP21 info
Her på COP21 findes der to ’zoner’. Blue zone, som er for alle de akkrediterede parter (herunder os) og green zone, som er åben for alle. Teknologirådet har arrangementer i begge zoner.

Det skæve indslag
Til vores side-event i dag havde vi fornemt besøg af to borgere, der havde deltaget i WWViews i Filippinerne. De havde på mere end en måde taget den lange vej til Paris! De var nemlig stået af i Rom og var gået til Paris for at vise deres støtte til klima action – og for at fortælle om de venner og bekendte, de havde mistet til tyfonerne i Filippinerne.

Dagens link
Mens diplomatiet kører i sin vante rille, er der lidt mere kant på civilsamfundet. På klimamøderne kan man hver dag – råt for usødet – læse, hvad civilsamfundets kritiske journalister mener i nyhedsbrevet ECO: http://eco.climatenetwork.org/

Mandag den 30.november 2015

Første dag på COP21 begyndte med at lære det store site – Le Bourget – at kende. Vi har en stand i Hal 4 (008a), som vi fik sat op, og hvor vi gerne tager imod gæster. I løbet af den første dag fik vi blandt andet talt med Christian Poll fra Alternativet, som er en del af den danske delegation i Paris.

Resten af dagen gik med at forberede vores side event med titlen “The Role and Value of Citizen Participation in Future Global Policy Making and Implementation Processes“. Det gik i gang kl. 18.30 og var en stor succes. WWViews nød stor opbakning i panelet, der alle talte varmt for vigtigheden af initiativer som vores. En repræsentant fra en fond håbede, at vores initiativ ville blive nævnt i den endelige aftaletekst som et eksempel på meningsfyld borgerinddragelse.

cop crew

Dagens COP21 info
Man regner med, at der vil komme over 40.000 delegerede fra mere end 190 lande til COP’en i løbet af de næste dage.

Det skæve indslag
De to sidste dage har offentlig transport været gratis i Paris, imens de mange statsoverhoveder har besøgt byen. Nu er de taget hjem, og så skal vi igen til at købe billetter.

Dagens link
Hver dag kårer CAN (Climate Action Network) “dagens fossil” – en sarkastisk award til nogle, som de mener ikke har været ambitiøse nok på klimafronten: http://www.climatenetwork.org/fossil-of-the-day