Teknologirådet
Fredag 28. november 2014
Om Os
Links
English
Søg
Projekter Teknologidebat Høringer Nyhedsbrev Oplysning & debat Arbejdsmetoder Udgivelser Eksterne Projekter
Igangværende projekter:

Danmarks areal i fremtiden

Borgerinddragelse og nærdemokrati – den åbne kommune

SATORI - Europæisk samarbejde om etiske vurderinger

Anvendelse af droner i Danmark

eGov – eForvaltning – om sikring af offentlige it-systemer

Engage2020 - Engaging Society in Horizon2020

SurPRISE - overvågning, sikkerhed og privatliv

Res-AGorA - ansvarlig forskning og innovation

Bæredygtig transport i Europa – hvad er vejen frem?

BASE - ny viden om tilpasningsstrategierne for klimaet

EST-Frame - Bedre rådgivning om ny teknologi og videnskab

Affald som ressource - omstilling i affaldssektoren

PACITA - Teknologivurdering på tværs af EU

DESSI - Beslutningsstøtte til sikkerhedsinvesteringer

World Wide Views on Biodiversity

BaltCICA-Climate Change: Impacts, Costs and Adaptation in the Baltic Sea Region

Vis alle Projekter

Teknologirådet i EUs forskningsflagskib Human Brain Project

Teknologirådet leder inddragelsen af borgere og interessenter i EUs prestigefyldte Human Brain Project – det ene af EUs to gigantiske flagskibsprojekter.

Europakommissionens Human Brain Project skal udvikle en computer-simulering af den menneskelige hjerne, og projektet er valgt som flagskib-projekt de næste 10 år. Projektet har et budget på over 1 milliard Euro over 10 år.

Ud over hjerne-biologien, biokemien, IT-delen og de andre tekniske dele rummer projektet også nogle vigtige aktiviteter indenfor dialog med det omgivende samfund. Og her spiller det danske Fonden Teknologirådet en central rolle.

I løbet af de 10 år, projektet varer, skal der gennemføres fem forskellige former for høring af borgere i EU og der skal løbende indsamles feedback fra forskellige samfundsgrupper om deres ønsker, bekymringer, visioner og problemer med denne form for hjerneforskning. Borgernes og interessenternes holdninger skal fødes tilbage til forskningsprojektet gennem et ”Citizen, stakeholder and expert newsletter” – altså et nyhedsbrev fra omverdenen og ind i projektet.

Denne del af projektet står Teknologirådet for, og der er i projektperioden i alt afsat 5,8 millioner Euro – eller godt 43 mill.kr. – til formålet.

Teknologirådet blev inviteret med i konsortiet på baggrund af rådets internationalt anerkendte ekspertise indenfor borgerinddragelse og vurdering af teknologiudviklingens betydning for samfund og borgere, og understreger Teknologirådets førende position på området.

Rådet har tidligere leveret metoder til en stort anlagt europæisk borgerinddragelse ”Meeting of Minds”, hvori borgere i ni EU-lande afgav deres vurderinger af hjerneforskningens muligheder og konsekvenser.

Teknologirådet har også to gange været initiativtager og koordinator af de såkaldte World Wide Views – en metode til verdensomspændende høring af borgere. Den ene handlede om klimapolitik og involverede 38 lande – den anden om biodiversitet, hvori 25 lande deltog. Begge gange var FN-topmøder modtager af resultaterne.

Sidst opdateret: 14-04-2014

Læs mere om the Human Brain Project og se de vilde visioner og begejstrede forskere i projektets HBP-videoverview.Tilbage Printervenlig version Vis alle Projekter

Lars KLÜVER
Direktør
Tlf: 40110182
e-mail: lk@tekno.dk


Valid HTML 4.01!