Teknologirådet
Lørdag 22. november 2014
Om Os
Links
English
Søg
Projekter Teknologidebat Høringer Nyhedsbrev Oplysning & debat Arbejdsmetoder Udgivelser Eksterne Projekter
Nyheder:

EU’s borgere ønsker central rolle i omlægning til et mere bæredygtigt forbrug

Borgerne ønsker mere offentlig regulering og bedre oplysning om dyrevelfærd

Teknologirådet søger praktikanter

Teknologirådet søger lønnet kommunikationspraktikant

Danskere stemte 0-spild i 2050 ved europæisk borgertopmøde

Europæiske borgere debatterede bæredygtigt forbrug

Borgere siger ja til overvågning - men med forbehold

WWViews stort skridt på vej mod klimatopmøde i Paris i 2015

Vis alle Nyheder

Nærdemokratiet kan genoplives

Debatindlæg i 'Kommunen'

Det samarbejdende demokrati er under afvikling. Et skrækscenarie, som der er gode grunde til at frygte.

Lars Klüver
Direktør i Fonden Teknologirådet


Kommunalreformen har øget afstanden mellem borger og politiker. Kriserne kalder på hurtig og stærk politisk handling – dvs mindre tid til analyse, refleksion og samtale. Der er mere fokus på PC/tablet-skærmen end på møder ansigt-til-ansigt. Alt sammen forhold, der trækker nærdemokratiet ned. I en velkommen udgave af Kommunen (13/11 2012) peges på en klar tendens til, at tilliden mellem borgere og lokalpolitikere er faldet.

Stor behov
Aktivt nærdemokrati øger sammenhængskraften, mobiliserer ressourcer, skaber medejerskab og styrker fællesskabet. Netop nu har vi stort behov for disse kvaliteter. Listen over områder, hvor borgerne kan bidrage til at finde gode løsninger, er alenlang – jeg vil blot nævne den forebyggende sundhedsindsats, sikre veje, erhvervsudvikling, indsats mod ensomhed, udsatte børn, attraktiv kommune, udvikling af turisme, naturpleje, prioritering af klimatilpasning, energibesparelser...

I kommunerne står man overfor økonomisk smalhals og øgede forventninger – altså med et behov for prioriteringer. Hvis de ikke blot skal opfattes som hårde og upopulære, er en lydhør dialog helt afgørende.

Konsultér borgerne
I en virkelighed, hvor man ikke lige møder borgmesteren nede i Brugsen, må man gribe til struktureret borgerinddragelse, hvis man vil skabe kontakt mellem befolkning og politikere.

Der findes mange velafprøvede metoder til borgerinddragelse, som kan samle folk omkring fælles konkrete udfordringer og give dem plads til at gøre hinanden klogere, drøfte mulige løsninger, prioritere og levere forslag til politikerne. Det er metoder, der har bevist deres værd overfor en meget bred vifte af problemer.

Men borgerinddragelsen skal tages seriøst i både professionel og politisk forstand. Hvis processen kører af sporet, skader den mere end den gavner. Hvis borgerne oplever, at der kun er tale om vinduespynt, gør det situationen værre.

Erfaringerne med borgerinddragelse i kommuner, regioner, nationalt og internationalt viser, at der sker noget nyt og positivt, hvis man skaber et rum for et seriøst samarbejde mellem borgere og politikere. Borgerne tager medansvar og bliver aktive medborgere. Borgerinddragelse kan yde førstehjælp til det skrantende nærdemokrati.

Sidst opdateret: 27-11-2012Tilbage Printervenlig version Vis alle Nyheder


Valid HTML 4.01!