Teknologirådet
Lørdag 29. november 2014
Om Os
Links
English
Søg
Projekter Teknologidebat Høringer Nyhedsbrev Oplysning & debat Arbejdsmetoder Udgivelser Eksterne Projekter
Igangværende projekter:

Danmarks areal i fremtiden

Borgerinddragelse og nærdemokrati – den åbne kommune

SATORI - Europæisk samarbejde om etiske vurderinger

Anvendelse af droner i Danmark

eGov – eForvaltning – om sikring af offentlige it-systemer

Engage2020 - Engaging Society in Horizon2020

SurPRISE - overvågning, sikkerhed og privatliv

Res-AGorA - ansvarlig forskning og innovation

Bæredygtig transport i Europa – hvad er vejen frem?

Teknologirådet i EUs forskningsflagskib Human Brain Project

BASE - ny viden om tilpasningsstrategierne for klimaet

EST-Frame - Bedre rådgivning om ny teknologi og videnskab

Affald som ressource - omstilling i affaldssektoren

PACITA - Teknologivurdering på tværs af EU

DESSI - Beslutningsstøtte til sikkerhedsinvesteringer

World Wide Views on Biodiversity

BaltCICA-Climate Change: Impacts, Costs and Adaptation in the Baltic Sea Region

Vis alle Projekter

Sikker digital forvaltning i EU

Teknologirådet koordinerer projektet ’Security of eGovernment Systems’ for EU Parlamentets Science and Technology Options Assessment Panel (STOA). Projektet skal afdække, hvilke sikkerhedsudfordringer der opstår med digital forvaltning (eGovernment) og stille forslag til politiske rammer for sikker digital forvaltning i EU. Projektet løber over 2 år (februar 2011 - januar 2013) og gennemføres i samarbejde med partnere fra Rathenau Institute, Holland og Institute for Technology Assessment and Systems Analysis, Tyskland

Baggrund
Digitalisering i offentlige forvaltninger lover effektiviseringer, demokratisering og tættere kontakt med borgerne og regeringer og administrationer har i stigende omfang fokus på digitale services i kontakten med borgere og virksomheder. Udvikling og implementering af digitale services byder på tekniske og menneskelige udfordringer. Her spiller tillid til offentlige myndigheder og borgere og medarbejderes IT kompetencer en stor rolle. Den seneste tids omfattende hacker-angreb har dog for alvor sat sikkerhed i digital forvaltning på dagsordenen. I sommeren 2011 er det hollandske firma Diginotar blev kompromitteret af iranske hackere. Diginotar udsteder sikkerhedscertifikater til bl. a myndigheder og firmaer. Forfalskede certifikater er efterfølgende blevet brugt til at få adgang til iranske systemkritikeres mail-konti. Et af de værste angreb på digital infrastruktur og forvaltning fandt dog sted i Estland i 2007, hvor det lykkedes russiske hackere at lukke det estiske finans- og banksystem i flere dage, deres digitale offentlige forvaltning og de fleste regeringshjemmesider.

Indhold
Projektet fokuserer på sikkerhedsudfordringerne ved digital forvaltning på tværs af landegrænser gennem 3 case studier:

• Digitaliseringen af offentlige udbud
• Biometrisk ID
• Digitaliseringen i sundhedsvæsnet

Den europæiske ’eGovernment Action Plan 2011-2015’ lægger grundlaget for øget samarbejde på tværs af landegrænser på disse områder. Eksempelvis er én af de største udfordringer på sundhedsområdet udvekslingen af information på tværs af sundhedssystemer, der fungerer forskelligt fra land til land. Funktionsoverskridelse er en anden problemstilling, der bl.a. ses i spørgsmålet om biometriske ID, hvor det kan være afgørende, hvilke metoder de forskellige lande bruger til opbevaring af biometriske data, og hvad dette betyder for politiets adgang til data og følgende mulighed for kontrol med borgere.

Projektforløb
I løbet af efteråret 2011 og begyndelsen af 2012 gennemføres projektets tre case studier. Teknologirådet har ansvar for et case studie om adgang til patientdata på tværs af landegrænser. Case studierne indgår i en rapport med overblik over eksisterende og kommende lovgrundlag (som for eksempel det planlagte EU direktiv om angreb på informationssystemer (2010/0273 (COD)), best practice erfaringer og bud på løsningsmodeller for sikre eGovernment systemer. Der er blevet afholdt en paneldebat og i februar 2013 en konference med deltagelse af EU parlamentarikere og sikkerhedseksperter. Konferencen skal munde ud i forslag til mulige politiske initiativer og løsningsmodeller, der kan skabe sikre digitale offentlige forvaltninger i Europa. Den endelige projektrapport med anbefalinger til sikre digitale forvaltningssystemer ligger klar med medio 2013.

Projektet har en ekspertgruppe med følgende medlemmer:

• Sikkerhedsekspert Chris Dalton, Hewlett Packard Labs, Bristol
• Professor Antonio Lioy, Politecnico di Torino
• Professor Juliet Lodge, University of Leeds
• Projektleder Barbara Ubaldi, OECD (eGovernment initiative)
• Professor Michael Waidner, Fraunhofer SIT Darmstadt

Projektet bygger videre på Teknologirådets projekterfaringer med e-demokrati, biometri, informationssikkerhed, og grænseoverskridende it.

Sidst opdateret: 21-03-2013Tilbage Printervenlig version Vis alle Projekter

For mere information:

Anders Jacobi, Projektleder

Mikkel Lund Jensen, Projektleder

Valid HTML 4.01!