Rygedebatmøder

december 5, 2005

I 2005 afholdte Teknologirådet seks borgermøder om rygeregler og passiv rygning i samarbejde med Sundhedsministeriet.

Sundhedsministeriet og daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen havde dømt år 2005 til et debatår, hvor debatten blandt andet handlede om, hvordan Danmark i fremtiden sikrer røgfrie miljøer, og hvem der skal bestemme reglerne på området.

Seks debatmøder om rygning
Borgere var inviteret til at debattere rygning ved seks arrangementer i hele landet fra foråret til efteråret 2005. Der var fire temaer; generelt om røgfri miljøer og passiv rygning, arbejdspladsen, offentlige institutioner – specielt sygehuse og det offentlige rum. Borgerne skulle stemme ved afstemningsspørgsmål inden for hvert af de fire temaer.

Mere viden om rygnings konsekvenser
Årsagen til debatmødet var et øget kendskab til konsekvenserne for rygning og passiv rygning. Resultaterne fra mødet var med til at danne grundlag for sundhedsministerens beslutninger på området.

Forud for debatmøderne havde borgerne modtaget baggrundsmateriale om emnet. Nogle af de vigtigste argumenter for at debattere netop rygning var, at mindst 150 danskere dør årligt som følge af passiv rygning, og tobaksrøg indeholder 4.000 forskellige kemiske stoffer – ca. 200 af dem er giftige.